5 sfaturi de la Gordon Ramsay pentru bucatarii de acasa

Ultima carte lansata de Gordon Ramsay - Ultimate Home Cooking este o sursa de inspiratie pentru bucatarii amatori care vor sa gateasca acasa cele mai savuroase mancaruri sub indrumarea unui bucatar cu stele Michelin. Cel mai dur bucatar al Angliei le-a povestit celor de la Daily Mail si care sunt cele mai eficiente trucuri in bucatarie, dar si cum arata o masa in familie pentru el.

Gordon Ramsay nu renunta la ingredientele de calitate chiar si cand gateste acasa pentru familie sau prieteni, dar spune ca stiul sau e mai relxat si ca aceia care se asteapta sa vada farfurii demne de stele Michelin vor fi dezamagiti. Stiul sau de gatit a casa este mai rustic si mai usor. Foloseste aceleasi tehnici pe care le-a experimentat ani de zile in restaurantele sale, dar stie ca mesenii vor fi chiar mult mai directi si mai sinceri cu el, daca nu le place mancarea.

Ceea ce gatesti acasa trebuie sa fie variat, sa aiba arome puternice si sa aiba acel ceva care sa stranga lumea in jurul mesei, spune bucatarul. Care sunt secretele lui ca sa faci din gatit o placere?

Fii organizat. Dupa o viata petrecuta in bucatarii celebre, Gordon Ramsay spune ca asta e o regula de aur. Scoate-ti toate ingredientele, pregateste-ti legumele, pune toate oalele la indemana. Nu numai ca vei fi mai eficient, dar vei fi si mai relaxat si vei putea sa face ordine mai rapid cand termini de gatit.

Schimba ceva! Mancarurile si meniurile de acasa sunt construite in jurul felurilor clasice, dar sa gatesti la infinit aceleasi retete poate fi plictisitor. Adapteaza, reinventeaza, regaseste latura interesanta pentru felurile de mancare preferate ale familiei. Inspira-te din bucatariile lumii pentru a aduce un suflu nou bucatariei tale. Indrazneste si foloseste la maximum aromele ingredientelor tale. Gordon Ramsay spune ca bucatarii amatori se feresc fara motiv de condimente si nu sunt increzatori atunci cand trebuie sa lucreze cu focul. Incinge-ti tigaia si rumeneste fara teama carnea sau legumele. Pune condimentele de la inceput si gusta pe parcurs ca sa simti cand e nevoie de mai mult sau daca e cazul sa te opresti.

Fii realist! Nu te visa maestru daca esti abia incepator. Alege meniuri pe care sa fii in stare sa le prepari de la cap la coada fara sa te epuizezi. Nu e nevoie sa jonglezi cu doua tigai in acelasi timp si nici sa pregatesti o budinca in aceeasi seara dupa ce te-ai intors de la serviciu.

Relaxeaza-te pentru ca daca te gandesti permanent ca ceva nu va iesi bine, sansele sunt sa se intample. Retetele pe care le folosesti sunt doar un ghid si daca ai ratat un condiment sau ai adaugat prea mult din altul nu va fi o catastrofa. Si bazeaza-te pe toate mainile pe care le ai la dispozitie: de la copii la prieteni. Asta va transforma pregatirea mesei intr-un motiv de socializare si o sursa de distractie.